Programowanie metaboliczne: znaczenie 1000 pierwszych dni

10 min. czytania /
Noworodek w rękach matki

Programowanie metaboliczne jest złożonym procesem, rozpoczynającym się już w okresie płodowym, a mającym wpływ na kształtowanie zdrowia dziecka w dalszym okresie życia. Jego najważniejsze etapy obejmują okres wewnątrzmaciczny i postkoncepcyjny, podczas gdy konsekwencje ujawniają się dopiero w późniejszych latach życia dziecka. Wskazuje się na istotny wpływ m.in. sposobu odżywiania matki w czasie ciąży, karmienia piersią i czynników epigenetycznych. Okres programowania zdrowia obejmuje tzw. 1000 pierwszych dni życia dziecka, czyli okres od momentu poczęcia, aż do ukończenia drugiego roku życia, stanowiąc fundament dla przyszłego rozwoju i zdrowia dziecka.

Czym jest programowanie metaboliczne?

Pojęcie programowania metabolicznego określa trwałe zmiany w funkcjonowaniu organizmu, wynikające z oddziaływania niekorzystnych czynników środowiskowych, endogennych, a także nawyków żywieniowych matki (programowanie żywieniowe w ciąży) w krytycznych dla rozwoju etapach życia (m.in. w okresie prenatalnym i postnatalnym). 

Według tej teorii, ekspozycja na dane czynniki w okresie wczesnego rozwoju dziecka (zarówno w środowisku wewnątrzmacicznym (programowanie płodowe), jak i po urodzeniu, we wczesnym dzieciństwie) ma istotny wpływ na zdrowie w późniejszym okresie życia. Czynniki te oddziałują na strukturę komórek, tkanek i narządów, a także wpływają na ich mechanizmy morfologiczne, biochemiczne i fizjologiczne.

Wskazuje się, że niewłaściwe odżywianie, zarówno pod względem ilości składników odżywczych, jak i czasu oraz sposobu ich podaży, może trwale zmodyfikować metabolizm i przebieg procesów fizjologicznych, zwiększając ryzyko rozwoju wielu chorób. Badania epidemiologiczne prowadzone na przestrzeni lat potwierdzają, że w trakcie życia płodowego występują tzw. „krytyczne okresy”, w których zdrowe nawyki żywieniowe mają kluczowe znaczenie dla rozwijającego się dziecka.

Dlaczego programowanie metaboliczne jest tak ważne?

W okresie rozwoju płodowego i wczesnego dzieciństwa, organizm rozwija się w różnym tempie, przechodząc przez tzw. „okresy krytyczne”. Oznacza to, że w fazach najbardziej intensywnego wzrostu organizm może zostać trwale „przeprogramowany” metabolicznie pod wpływem bodźców, takich jak niedobór lub nadmiar określonych składników odżywczych. W przypadku rozwoju mózgu, kluczowe znaczenie ma okres prenatalny oraz pierwsze dwa lata życia.

Wielokrotne podziały komórek, zachodzące w okresie życia płodowego sprawiają, że komórki stają się wyjątkowo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych. I choć wiele elementów środowiska, w którym funkcjonuje organizm matki, może pozostawać poza kontrolą (takich jak jakość powietrza, miejsce zamieszkania czy stan zdrowia kobiety), istnieją również czynniki, które mogą podlegać modyfikacji. Jednym z najistotniejszych jest dieta matki, która wpływa na prawidłowy rozwój płodu.

Prawidłowe żywienie kobiety w okresie ciąży oddziałuje nie tylko na masę urodzeniową dziecka, ale wpływa również długofalowo na jego zdrowie i stan zdrowia matki. Odpowiednio zbilansowana dieta w czasie ciąży może wspierać rozwój układu nerwowego i szkieletowego dziecka w późniejszych latach, a także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia w przyszłości chorób układu krążenia, nowotworów czy zespołu metabolicznego skorelowanego z otyłością. Zaburzenia stanu odżywienia kobiety w ciąży mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych oraz endokrynologicznych u jej dziecka w wieku dorosłym. Liczne badania potwierdzają, że zarówno niedożywienie, jak i otyłość matki w czasie ciąży wywierają istotnie niekorzystny wpływ na rozwój płodu.

Znaczenie pierwszych 1000 dni życia dziecka

Teoria pierwszych 1000 dni dziecka zakłada, że odpowiednie żywienie od momentu poczęcia, aż do ukończenia drugiego roku życia, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym wzroście i rozwoju organizmu. Wskazuje się, że najbardziej intensywny okres rozwoju neurologicznego przypada na pierwsze 1000 dni życia. Stosowanie w tym czasie zbilansowanej i urozmaiconej diety, sprzyja budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych na całe życie, wspierając szeroko pojęty zdrowy styl życia. Jest to również kluczowy okres dla wdrażania działań profilaktycznych związanych z rozwojem otyłości oraz redukcji jej długofalowych, negatywnych skutków zdrowotnych.

W ciągu 1000 pierwszych dni wykształcają się zasadnicze struktury i procesy, które nie tylko wspierają podstawowe funkcje organizmu, ale również tworzą fundament dla rozwoju bardziej złożonych struktur w późniejszych latach życia. Do kluczowych struktur rozwijających się w tym okresie zaliczamy układy sensoryczne (zwłaszcza wzrokowy i słuchowy), hipokamp zarządzający procesami uczenia się i pamięcią deklaratywną, układy neuroprzekaźników monoaminowych, które regulują emocje i system nagrody, a także struktury odpowiedzialne za mielinizację warunkującą szybkość transmisji informacji. Co istotne, kora przedczołowa, która odpowiada za funkcje takie jak uwaga, planowanie czy hamowanie impulsów, również podlega intensywnemu rozwojowi już w pierwszych 1000 dniach życia.

Żywienie we wczesnym okresie życia a ryzyko wybranych chorób cywilizacyjnych

Wczesne programowanie płodowe jest obecnie uznawane za kluczowy element skutecznej profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dieta matki już w okresie płodowym może znacząco przekładać się na przebieg dojrzewania i rozwoju płodu. Badania wskazują, że właściwe żywienie może opóźnić wystąpienie chorób metabolicznych lub nawet całkowicie im zapobiec.

Programowanie wewnątrzmaciczne może być inicjowane zarówno przez nadmierną, jak i zbyt niską podaż witamin oraz mikro- i makroelementów. Nieodpowiednia kaloryczność posiłków, jak i nadmiar lub niedobór białka, tłuszczu, węglowodanów czy witamin, mogą znacząco wpływać na nieprawidłowy rozwój płodu. W konsekwencji występuje większe ryzyko rozwoju chorób, takich jak otyłość czy choroby układu krążenia. Badania naukowe potwierdzają, że sposób odżywiania matki zarówno w okresie ciąży, jak i podczas laktacji, a także dieta dziecka we wczesnym okresie życia, odgrywają istotną rolę w kształtowaniu predyspozycji do rozwoju alergii w późniejszym wieku.

Wskazuje się, że potomstwo matek stosujących dietę wysokotłuszczową podczas ciąży wykazuje skłonność do zwiększonej masy ciała. Przypuszcza się, że niedobór adiponektyny wpływa na modyfikacje epigenetyczne w tym procesie. Dodatkowo taka dieta wpływa na upośledzenie funkcji śródbłonka i zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Istotne znaczenie ma odpowiednia suplementacja folianami, która nie tylko zapobiega powikłaniom w przebiegu ciąży, ale również zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych w dorosłym życiu. Niedobór cynku oraz witaminy B12 w surowicy krwi kobiety ciężarnej może predysponować potomstwo do rozwoju insulinooporności w wieku dorosłym. Z kolei nadmierna podaż kwasu foliowego przyczynia się do gromadzenia lipidów w organizmie oraz prowadzi do obniżenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Jednocześnie wskazuje się, że obniżony poziom żelaza w surowicy krwi matki ma wpływ na niską masę urodzeniową dziecka oraz zwiększone ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego w późniejszym wieku.

Zgodnie z koncepcją wczesnego programowania metabolicznego, prawidłowe żywienie niemowląt w pierwszych miesiącach po narodzinach stanowi kluczowy element prewencji chorób cywilizacyjnych. Wskazuje się, że karmienie piersią to najlepszy sposób żywienia niemowląt, uznany na całym świecie, który niesie ze sobą szereg korzyści zarówno dla dziecka, jak i dla matki.

Karmienie piersią – najlepszy sposób żywienia niemowląt

Karmienie piersią jest złotym standardem żywienia noworodków i niemowląt, zapewniającym optymalny rozwój i zachowanie prawidłowego stanu zdrowia. Skład mleka kobiecego jest odpowiednio dostosowany do potrzeb niemowlęcia, zapewniając pokrycie zapotrzebowania na kluczowe składniki odżywcze, stanowiąc tym samym możliwie najlepszą profilaktykę zdrowia.

Badania potwierdzają, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, alergii, cukrzycy typu 2 i 1 oraz celiakii u dzieci i młodzieży. Długofalowe korzyści wynikające z karmienia piersią obejmują również redukcję ryzyka wystąpienia astmy, a także niższe wartości ciśnienia tętniczego, obniżony poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Ponadto niemowlęta karmione piersią charakteryzują się niższymi wartościami glukozy we krwi przed posiłkiem w późniejszych latach, w porównaniu do niemowląt żywionych sztucznie.

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, niemowlęta powinny być karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia, co powinno być kontynuowane do ukończenia przez dziecko dwóch lat lub dłużej.

Podaż białka we wczesnym okresie życia a ryzyko otyłości

Warto również przyjrzeć się mechanizmowi programowania metabolicznego związanemu z wczesną podażą białka u niemowląt, ze względu na jego powiązanie ze zwiększonym ryzykiem rozwoju otyłości w późniejszym okresie życia.

Wyniki badania zrealizowanego w Bawarii wskazują na istnienie odwrotnej korelacji między czasem karmienia naturalnego a występowaniem otyłości w późniejszych latach – im dłużej dziecko było karmione piersią, tym niższe było ryzyko rozwoju otyłości w przyszłości. Mechanizm tego zjawiska wyjaśnia się niższą podażą białka podczas karmienia naturalnego, co w konsekwencji prowadzi do mniejszej stymulacji wydzielania hormonu wzrostu (HGH), insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1). W rezultacie dochodzi do ograniczenia namnażania komórek tłuszczowych (adipocytów).

Dzieci karmione preparatami do żywienia niemowląt zawierającymi około 2,5 g białka na 100 kcal (odpowiednio 1,7 g na 100 ml), otrzymują co najmniej 1,6 razy więcej białka w porównaniu do niemowląt karmionych piersią. Warto również zwrócić uwagę, że potencjalnie wyższa wartość energetyczna preparatów do żywienia niemowląt może stanowić istotny czynnik przyczyniający się do nadmiernej masy ciała. Wyniki podwójnie zaślepionego, randomizowanego badania CHOP (European Childhood Obesity Project) potwierdziły, że obniżenie zawartości białka w preparatach do żywienia niemowląt przyczynia się do utrzymania niższych wartości BMI u dzieci przez pierwsze sześć lat życia. U pięcioletnich dzieci, które w okresie niemowlęcym otrzymywały produkty na bazie mleka o wysokiej zawartości białka, zaobserwowano wzmożoną akumulację tłuszczu wokółotrzewnowego przy niezmienionej ilości tłuszczu podskórnego, co może inicjować niekorzystne zmiany metaboliczne i zdrowotne.

W związku z tym, w przypadku braku możliwości karmienia naturalnego, warto zarekomendować stosowanie preparatu do żywienia niemowląt o możliwie najniższej zawartości białka. Warto również dodać, że według rekomendacji Komitetu ds. Żywienia ESPGHAN, mleko krowie nie powinno być stosowane jako podstawowy napój w diecie dzieci poniżej pierwszego roku życia, natomiast później dobowa podaż mleka krowiego nie powinna przekraczać 500 ml. Ze względu na niską zawartość żelaza w mleku krowim, jego późniejsze wprowadzanie do diety pomaga zapobiegać niedokrwistości z powodu niedoboru tego pierwiastka. Dodatkowo podawanie niemodyfikowanego mleka krowiego może zwiększać ryzyko rozwoju alergii.

Obecne dane nie wskazują na potrzebę rutynowego stosowania preparatów do żywienia małych dzieci po 1. roku życia. Okazuje się jednak, że mogą one przynosić korzyści w kontekście zwiększonego spożycia witaminy D, żelaza i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (w tym np. DHA), jednocześnie obniżając podaż białka w stosunku do zwykłego mleka krowiego. W związku z tym, uzupełnienie jadłospisu dziecka preparatami na bazie mleka, wzbogaconymi w witaminy i składniki mineralne, może stanowić dodatkowe wsparcie we właściwym zbilansowaniu diety.

Programowanie mikrobiotyczne

Wskazuje się, że w programowaniu zdrowia uczestniczą nie tylko mechanizmy metaboliczne, ale również mikrobiota, która może odgrywać istotną rolę w tym złożonym procesie. Mikrobiota jelitowa pełni szereg ważnych funkcji w organizmie, wspierając m.in. kształtowanie układu odpornościowego, chroniąc przed mikroorganizmami patogennymi czy spełniając rolę metaboliczną.

Kształtowanie mikrobioty jelitowej uzależnione jest od wielu czynników i trwa ok. 1000 dni życia dziecka, łącznie z okresem prenatalnym. Sugeruje się, że kluczowy okres, w którym możliwa jest modyfikacja mikrobiomu jelitowego (tzw. „okno szansy”) obejmuje pierwsze 1000 dni życia dziecka. Występowanie dysbiozy w tym krytycznym czasie prowadzi do niewłaściwej aktywacji układu odpornościowego, co może skutkować rozwojem chorób alergicznych.

programowanie metaboliczne

 

Na skład mikrobioty wpływa przede wszystkim rodzaj porodu, sposób karmienia czy wiek ciążowy. Poród naturalny odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu prawidłowej mikrobioty noworodka wskutek zasiedlenia bakteriami pochodzącymi z przewodu pokarmowego i dróg rodnych matki (w tym Lactobacillus, Enterococcus spp. czy Escherichia coli (w nieinwazyjnej formie)).

Z kolei w przypadku porodu przez cesarskie cięcie, organizm dziecka zostaje skolonizowany przez bakterie występujące na skórze matki, a także te pochodzące od personelu medycznego oraz z otoczenia szpitalnego, co istotnie różni się od naturalnego procesu zasiedlania mikrobioty jelitowej. Badania pokazują, że poród drogą cięcia cesarskiego skorelowany jest z podwyższonym ryzykiem rozwoju u dziecka cukrzycy typu 1, atopii, astmy czy alergii.

W świetle aktualnej wiedzy, sposób karmienia niemowlęcia uznawany jest za jeden z kluczowych czynników determinujących skład mikrobioty jelitowej noworodków. Karmienie piersią stanowi optymalny i najlepszy pokarm dla dziecka oraz jego mikrobioty jelitowej. Mleko matki zawiera zarówno dobroczynne szczepy bakterii (np. Lactobacillus, Bifidobacterium i Staphylococcus), jak i naturalne prebiotyki, które stanowią doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów, wspierając prawidłowy rozwój mikrobioty niemowlęcia.

Podsumowanie – programowanie metaboliczne a zdrowie dziecka

Podsumowując, programowanie metaboliczne obejmujące pierwsze 1000 dni życia dziecka stanowi fundamentalny mechanizm kształtujący zdrowie człowieka na całe życie. Ten krytyczny okres, obejmujący czas od poczęcia do ukończenia drugiego roku życia, oferuje możliwość wpływu na przyszły rozwój organizmu. Odpowiednie odżywianie matki w okresie ciąży, karmienie piersią jako złoty standard żywienia niemowląt, optymalna podaż białka czy prawidłowe kształtowanie mikrobioty jelitowej, to kluczowe elementy, które w ciągu kilku pierwszych lat życia dziecka determinują skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia. Świadomość znaczenia wczesnego programowania metabolicznego powinna stanowić podstawę edukacji przyszłych rodziców oraz priorytet dla systemów opieki zdrowotnej. Inwestycja w zdrowie dziecka w pierwszych 1000 dniach życia przynosi bowiem nieocenione korzyści zdrowotne, które manifestują się nie tylko w dzieciństwie, ale również w dorosłości, wpływając na jakość życia i zmniejszając ryzyko przewlekłych chorób metabolicznych w przyszłości.

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ...

NAN® SUPREMEPRO 1
NAN® SUPREMEPRO 1

NAN® SUPREMEPRO 1

Niemowlęta

Mleko początkowe w proszku dla niemowląt od urodzenia

Dowiedz się więcej
Opakowanie suplementu diety NANCARE® MAMA LACTO+™
NANCARE® MAMA LACTO+

NANCARE® MAMA LACTO+

NANCARE® MAMA LACTO+™ powstał z myślą o mamach zmagających się z problemami laktacji.

Dowiedz się więcej
NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO
NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO

NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO

Niemowlęta

NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO - mleko początkowe przeznaczone dla zdrowych niemowląt od urodzenia.

Dowiedz się więcej

POWIĄZANE TREŚCI

Brzuch kobiety po porodzie z widoczną kresą ciemną, trzymającej niemowlę
Cesarskie cięcie, a mikrobiota noworodka: czy sposób porodu wpływa na przyszłe życie?

Cesarskie cięcie, a mikrobiota noworodka: czy sposób porodu wpływa na przyszłe życie?

Hanna Szajewska
Dowiedz się więcej
Dziecko w polu z krowami
Mikrobiota - tajny sojusznik czy ukryty wróg?

Mikrobiota - tajny sojusznik czy ukryty wróg?

Wojciech Feleszko
Dowiedz się więcej
Niemowlę siedzące na krzesełku do karmienia z miseczką przed nim
Carte blanche czy twarde zasady - o współczesnym żywieniu niemowląt

Carte blanche czy twarde zasady - o współczesnym żywieniu niemowląt

Współautorstwo 2 ekspertów
Dowiedz się więcej
autor-female

Katarzyna Jamka

Magister Dietetyki, inżynier Technologii Żywności i Żywienia

O autorze