DHA i ARA w mleku modyfikowanym a rozwój niemowląt

29.05.2025

Wiele mówi się na temat potencjalnego wpływu niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na rozwój mózgu i funkcje poznawcze u niemowląt. Dotychczasowe wyniki badań były niejednoznaczne, jednak w czasopiśmie Nutrients pojawiła się obszerna metaanaliza, która rzuca nowe światło na tę kwestię. 

Stwierdzono, że dodawanie do mlek modyfikowanych DHA (kwasu dokozaheksaenowego z grupy omega-3) i ARA (kwasu arachidonowego z grupy omega-6) wiązało się z istotnym korzystnym wpływem na rozwój poznawczy niemowląt. Szczególnie korzystny efekt stwierdzano, gdy proporcja DHA/ARA wynosiła od 0,5 do 1

Do mlek początkowych NAN 1 DHA i ARA dodawane są właśnie w stosunku bliskim 1, by  zapewnić maksymalny pozytywny wpływ produktów na rozwój najmłodszych.

 

O badaniu

Dokonano przeglądu systematycznego oraz metaanalizy literatury dostępnej w bazach danych PubMed, Web of Science oraz Embase w okresie do lipca 2024. Do badania włączono 9 badań typu RCT (badań klinicznych z randomizacją, które są w metodologii naukowej „złotym standardem”), obejmujących łącznie 1039 osób. 

Tian, A.; Xu, L.; Szeto, I.M.-Y.; Wang, X.; Li, D. Effects of Different Proportions of DHA and ARA on Cognitive Development in Infants: A Meta-Analysis. Nutrients 2025, 17, 1091. doi.org/10.3390/nu17061091