NAN® EXPERTPRO AR
Charakterystyka produktu
NAN® EXPERTpro AR Wybór, który czyni różnicę
Na konkretny problem – konkretne rozwiązanie:
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w przypadku ulewań. Zawiera kultury bakterii L.reuteri, kompozycję zagęszczającą złożoną ze skrobi i karobu oraz białko OPTIPRO® z przewagą białek serwatkowych. Nie jest odpowiedni do stosowania u niemowląt ze zdiagnozowaną alergią na białka mleka krowiego (ABMK), a także nie jest przeznaczony do żywienia pozajelitowego.
Jako pierwszy i jedyny na rynku łączy:
• kompozycję skrobi oraz karobu*, która zapobiega cofaniu się treści żołądka i skutecznie zmniejsza częstotliwość ulewań1,4 oraz
• kultury probiotycznych bakterii L.reuteri, które zmniejszają częstotliwość ulewań oraz przyśpieszają opróżnianie żołądka2-3
Nasza unikalna kompozycja działa dwutorowo: zagęszcza pokarm i przyśpiesza opróżnianie żołądka, przez co zmniejsza dotkliwość ulewań.
*karob - mączka chleba świętojańskiego
Sposób przygotowania
Tabela karmienia
Ilość na porcję | Dzienna liczba karmień | |||
---|---|---|---|---|
Wiek niemowlęcia | Przegotowana woda w ml* | Płaskie miarki** proszku | NAN® EXPERTPRO AR | Inne |
1. i 2. tydzień | 60 | 2 | 7-8 | - |
3. i 4. tydzień | 90 | 3 | 6-7 | - |
2. - 3. miesiąc | 120 | 4 | 6 | - |
4. miesiąc | 150 | 5 | 6 | - |
5. - 6. miesiąc | 180 | 6 | 5 | - |
7. i 8. miesiąc | 180 | 6 | 3-4 | 2-1*** |
od 9. miesiąca | 210 | 7 | 2-3 | 3-2*** |
UWAGA! Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C) przed dodaniem proszku.
**Pamiętaj: używaj wyłącznie załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku, niż wskazana, może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
*** W tym wieku zgodnie ze schematem żywienia niemowląt dieta dziecka może być już coraz bardziej urozmaicona. Skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzaniem nowych posiłków.
Składniki
mleko odtłuszczone, laktoza (z mleka), oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), odmineralizowana serwatka (z mleka), substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, skrobia ziemniaczana (2,3%), cytrynian wapnia, cytrynian potasu, emulgator: lecytyny (z soi), olej z Mortierella alpina, olej z mikroalg Schizochytrium sp., chlorek magnezu, diwinian choliny, chlorek potasu, L-fenyloalanina, chlorek sodu, cytrynian sodu, fosforan sodu, witamina C (L-askorbinian sodu), skrobia kukurydziana, kultury bakterii Limosilactobacillus reuteri (DSM 17938*), tauryna, siarczan żelaza (II), inozytol, L-histydyna, nukleotydy, siarczan cynku, L-karnityna, niacyna (nikotynamid), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), siarczan miedzi (II), witamina B1 (monoazotan tiaminy), witamina B2 (ryboflawina), witamina A (octan retinylu), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), siarczan manganu, jodek potasu, kwas foliowy, selenian (VI) sodu, witamina K (fitomenadion), witamina D (cholekalcyferol), D-biotyna, witamina B12 (cyjanokobalamina).
*zgodnie z licencja BioGaia AB
Gramatura
Opakowanie NAN® EXPERTpro AR pozwala na przygotowanie około 31 porcji produktu o pojemności 100 ml, zgodnie z tabelą karmienia.

Opakowanie: 400 g
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza | Jednostka miary | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | kJ | 2167 | 281 |
kcal | 519 | 67 | |
Tłuszcz, w tym: | g | 28,3 | 3,7 |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 2,8 | 0,4 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 18 | 2,3 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | g | 5,3 | 0,7 |
- kwas linolowy | mg | 4500 | 581 |
- kwas a-linolenowy | mg | 400 | 52 |
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) | mg | 130 | 16,8 |
- ARA (kwas arachidonowy) | mg | 130 | 16,8 |
Węglowodany, w tym: | g | 55 | 7,1 |
- cukry, w tym: | g | 50,5 | 6,5 |
- laktoza | g | 50,5 | 6,5 |
- skrobia | g | 2,3 | 0,3 |
Błonnik | g | 2,7 | 0,4 |
Białko | g | 9,6 | 1,2 |
Sól | g | 0,55 | 0,07 |
Witaminy: | |||
Witamina A | μg | 460 | 59,4 |
Witamina D | μg | 11,7 | 1,5 |
Witamina E | mg | 11 | 1,4 |
Witamina K | μg | 40 | 5,2 |
Witamina C | mg | 90 | 12 |
Tiamina (B1) | mg | 0,54 | 0,07 |
Ryboflawina (B2) | mg | 1,1 | 0,14 |
Niacyna | mg | 4,1 | 0,53 |
Witamina B6 | mg | 0,32 | 0,04 |
Kwas foliowy | μg | 102 | 13 |
Witamina B12 | μg | 1,3 | 0,2 |
Biotyna | μg | 13 | 1,7 |
Kwas pantotenowy | mg | 3,5 | 0,45 |
Składniki mineralne: | |||
Sód | mg | 220 | 28,4 |
Potas | mg | 560 | 72,3 |
Chlorek | mg | 395 | 50,9 |
Wapń | mg | 325 | 41,9 |
Fosfor | mg | 180 | 23,2 |
Magnez | mg | 48 | 6,2 |
Żelazo | mg | 5,5 | 0,71 |
Cynk | mg | 5,2 | 0,67 |
Miedź | mg | 0,5 | 0,06 |
Mangan | mg | 0,2 | 0,02 |
Fluorek | mg | < 0,06 | < 0,008 |
Selen | μg | 27 | 3,5 |
Chrom | μg | < 51,9 | < 6,7 |
Molibden | μg | < 72,7 | < 9,4 |
Jod | μg | 110 | 14,2 |
Inne: | |||
Cholina | mg | 160 | 21 |
Inozytol | mg | 60 | 7,7 |
Tauryna | mg | 34 | 4,4 |
L-karnityna | mg | 9,5 | 1,2 |
Nukleotydy | mg | 15 | 1,9 |
Osmolarność 211 mOsm/l | |||
Zawartość miarki: 4,3 g; 100 ml gotowego produktu = 12,9 g (3 miarki) + 90 ml wody. |
Bibliografia
1. Vandenplas Y. et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2013;57(3):389-393
2. Indrio F, et al. Eur J Clin Invest 2011;41:417-422
3. Indrio F, et al. JAMA Pediatr. 2014;168(3):228–233
4. Vandenplas Y. et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2013;57(3):389-393
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ...




POWIĄZANE TREŚCI

Ulewanie u dzieci: przyczyny i zapobieganie ulewaniu u noworodka i niemowlaka

Mikrobiota jelitowa a zdrowie niemowląt i małych dzieci

Niemowlę z łagodnymi objawami ze strony przewodu pokarmowego w gabinecie pediatry – pytania i odpowiedzi