NAN® OPTIPRO® 1
Charakterystyka produktu
NAN® OPTIPRO® 1 Wybór, który czyni różnicę
Formuła oparta na składnikach, które wspierają zdrowy układ pokarmowy.1-6
NAN® OPTIPRO® 1 opiera się na zaawansowanej technologii, która pozwala zbliżyć profil aminokwasowy OPTIPRO® do tego zawartego w mleku kobiecym:
Unikalny, opatentowany proces optymalizacji białka7
- Białko z przewagą białek serwatkowych wysokiej jakości.
Zmodyfikowany profil aminokwasów, zbliżony do tego obecnego w pokarmie kobiecym.8-10 Dzięki zaawansowanej technologii zmniejszana jest zawartość insulinogennej treoniny, a zwiększana zawartość tryptofanu.

Ilość białka dopasowana do wieku11,12• optymalna zawartość białka wspiera w prewencji nadwagi i otyłości*13,14 oraz nie obciąża nadmiernie nerek niemowląt**15
Ze szczepem probiotycznym B. lactis dla wsparcia zdrowego układu pokarmowego:1-6

Sprzyja prawidłowej kolonizacji przewodu pokarmowego.1-4

Wspiera zrównoważony skład mikrobioty jelitowej - zwiększa udział Bifidobakterii.3-5

Wzmacnia działanie przeciwciał sIgA.1,4,6
* Zgodnie z hipotezą wczesnej podaży białka, nadmiar białka w diecie niemowląt prowadzi do zwiększenia liczby i objętości komórek tłuszczowych, a w konsekwencji do nadwagi i otyłości.14
** Nadmierna podaż białka prowadzi do zwiększonego metabolizmu aminokwasów i, tym samym, do nadmiernego obciążenia niedojrzałych wciąż nerek.15
Dowiedz się więcej!
Unikalna kompozycja mleka początkowego NAN® OPTIPRO® 1 to:

OPTIPRO® - zaawansowana technologia białka

B. lactis – kultury bakterii probiotycznych10

Wyłącznie laktoza – podstawowy cukier występujący w mleku kobiecym

Oleje roślinne - słonecznikowy i rzepakowy. Nie zawiera oleju palmowego
Sposób przygotowania

1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie butelkę, smoczek i nakrętkę, żeby usunąć pozostałości posiłku. Zanurz butelkę całkowicie w naczyniu z wodą i doprowadź do wrzenia. Ściągnij naczynie z płyty grzewczej.
Butelkę pozostaw pod przykryciem do chwili użycia.*
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej wodę do butelki. Następnie dodaj proszek, posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha. Szczelnie zamknij torebkę po każdym użyciu. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
6. Zakręć butelkę i potrząsaj nią, aż woda z proszkiem dokładnie się połączą. Sprawdź temperaturę posiłku przed karmieniem dziecka.
*Jeśli używasz sterylizatora parowego, postępuj zgodnie z instrukcją producenta
Tabela karmienia
| Ilość na porcję | Dzienna liczba karmień | ||
| Wiek niemowlęcia | Przegotowana woda w ml* | Płaskie miarki** proszku | NAN OPTIPRO® 1 |
| 1. i 2. tydzień | 60 | 2 | 7-8 |
| 3. i 4. tydzień | 90 | 3 | 6-7 |
| 2. - 3. miesiąc | 120 | 4 | 6 |
| 4. miesiąc | 150 | 5 | 6 |
| 5. - 6. miesiąc | 180 | 6 | 5 |
Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C) przed podaniem proszku.
** Pamiętaj: używaj tylko załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku, niż wskazana, może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
Składniki
odmineralizowana serwatka (z mleka), mleko odtłuszczone, oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy), laktoza (z mleka), mleko odtłuszczone (w proszku), cytrynian wapnia, cytrynian potasu, olej Mortierella alpina, olej z mikroalg Schizochytrium sp., wodorotlenek potasu, chlorek magnezu, emulgator [lecytyny (z soi)], L-fenyloalanina, diwinian choliny, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), chlorek potasu, chlorek sodu, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, A, B2, B6, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), fosforan sodu, tauryna, L-histydyna, inozytol, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, nukleotydy, L-karnityna, kultury bakterii Bifidobacterium lactis, siarczan miedzi (II), izolat białka serwatkowego (z mleka), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu.
Gramatura
Opakowanie pozwala na przygotowanie około 50 porcji produktu o pojemności 100 ml, zgodnie z tabelą karmienia.

Opakowanie: 650g
Tabela wartości odżywczych
| Wartość odżywcza | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego produktu | |
| Wartość energetyczna | kJ | 2174 | 280 |
| kcal | 520 | 67 | |
| Tłuszcz, w tym: | g | 27.6 | 3.55 |
| - kwasy tłuszczowe nasycone | g | 2.5 | 0.32 |
| - kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 17.8 | 2.3 |
| - kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | g | 5 | 0.65 |
| - kwas linolowy | mg | 4300 | 555 |
| - kwas α-linolenowy | mg | 380 | 49 |
| - DHA (kwas dokozaheksaenowy) | mg | 130 | 16.8 |
| - ARA (kwas arachidonowy) | mg | 130 | 16.8 |
| Węglowodany, w tym: | g | 58.2 | 7.51 |
| - cukry, w tym: | g | 58.2 | 7.51 |
| - laktoza | g | 58.2 | 7.51 |
| Białko | g | 9.6 | 1.24 |
| Witaminy: | |||
| Witamina A | μg | 470 | 60.63 |
| Witamina D | μg | 11.7 | 1.51 |
| Witamina E | mg | 14 | 1.81 |
| Witamina K | μg | 40 | 5.16 |
| Witamina C | mg | 80 | 10.32 |
| Tiamina (B1) | mg | 0.5 | 0.06 |
| Ryboflawina (B2) | mg | 1.4 | 0.18 |
| Niacyna | mg | 4 | 0.52 |
| Witamina B6 | mg | 0.3 | 0.04 |
| Kwas foliowy | μg | 90 | 11.6 |
| Witamina B12 | μg | 1.4 | 0.18 |
| Biotyna | μg | 11 | 1.42 |
| Kwas pantotenowy | mg | 4.2 | 0.54 |
| Składniki mineralne: | |||
| Sód | mg | 165 | 21.3 |
| Potas | mg | 660 | 85.14 |
| Chlorek | mg | 390 | 50.31 |
| Wapń | mg | 330 | 42.57 |
| Fosfor | mg | 185 | 23.86 |
| Magnez | mg | 44 | 5.68 |
| Żelazo | mg | 2.4 | 0.31 |
| Cynk | mg | 3.7 | 0.48 |
| Miedź | mg | 0.4 | 0.05 |
| Mangan | mg | 0.1 | 0.02 |
| Fluorek | mg | < 0,06 | < 0,008 |
| Selen | μg | 30 | 3.87 |
| Jod | μg | 110 | 14.2 |
| Inne: | |||
| Cholina | mg | 170 | 21.93 |
| Inozytol | mg | 70 | 9.03 |
| Tauryna | mg | 32 | 4.13 |
| L-karnityna | mg | 9.5 | 1.23 |
| Nukleotydy | mg | 14.8 | 1.91 |
| Zawartość miarki: 4,3 g; 100 ml gotowego produktu = 12,9 g (3 miarki) + 90 ml wody. | |||
Bibliografia
1. Holscher HD et al. J Parenter Enteral Nutr. 2012;36:106S-117S.
2. Langhendries JP et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1995;21:177-181.
3. Yuniaty T et al. Paediatr Indones. 2013;53:89-98.
4. Fukushima Y et al. Biosci Microflora. 1997;16:65-72.
5. Kirjavainen P et al. Gut. 2002;51:51-55.
6. Fukushima Y et al. Int J Food Microbiol. 1998:42:39-44.
7. Nestlé. Patent No 10561159.
8. Aminograms - Nestle. Data on file. Nunspeet. 2012.
9. Zhang Z et al. Nutrients. 2013;5:4800-4821.
10. Lönnerdal B et al. J Nutr Biochem. 2017;41:1-11.
11. Alexander DD et al. Am J Clin Nutr. 2016;104:1083-1092.
12. Codex Stan 156-1987.
13. Koletzko B et al. Am J Clin Nutr. 2009;89:1836-1845.
14. Koletzko B et al. Am J Clin Nutr. 2009;89(suppl):1502S-1508S.
15. Escribano J et al. Kidney Int. 2011;79:1783-1790.
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ...
POWIĄZANE TREŚCI
Czy możemy mówić o przełomie w żywieniu dzieci? Panel dyskusyjny ekspertów
Czy 1+1 zawsze równa się 2? Synergia w żywieniu niemowląt
Wpływ cesarskiego cięcia i innych czynników warunkujących skład mikrobioty jelitowej u noworodków na ich stan zdrowia w przyszłości