NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO
Charakterystyka produktu
NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO - Wybór, który czyni różnicę
Zaawansowana formuła po porodzie naturalnym i przez cesarskie cięcie.
Karmienie piersią jest złotym standardem w żywieniu niemowląt
Mleko matki dostarcza niezbędnych składników odżywczych wspierających prawidłowy rozwój dziecka oraz zapewnia najlepszą ochronę od pierwszych chwil życia:1,2
Zawiera idealny profil białka dla optymalnego wzrostu i zdrowia metabolicznego3-8
Zawiera bioaktywne substancje (w tym oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) i bifidobakterie), które pozytywnie wpływają na rozwój mikrobiomu9
Zawiera składniki układu odpornościowego mające wpływ na zmniejszenie liczby infekcji.10 Zapewnia niemowlęciu odporność bierną11
Gdy wyłączne karmienie piersią nie jest możliwe, konieczne może okazać się zastosowanie preparatów do żywienia niemowląt.
NAN OPTIPRO® Plus z Kompleksem 5 HMO
Bezpieczny i dobrze tolerowany, wspierający odpowiedni dla wieku wzrost do 15. miesiąca życia12. NAN OPTIPRO® PLUS 1 zawiera optymalną ilość białka, która jest bliższa tej w mleku kobiecym, wspiera prawidłowy wzrost w stopniu zgodnym ze standardami WHO13 i zbliżonym do niemowląt karmionych piersią14
Zawiera Kompleks 5 HMO* o udowodnionym klinicznie wpływie na prawidłowy wzrost w okresie niemowlęcym:
Jedyny Kompleks 5 HMO* przebadany klinicznie w okresie niemowlęcym12
Unikalne połączenie w proporcjach opartych na stosunku HMO w mleku matki15-20
Strukturalnie identyczne z HMO występującymi w mleku kobiecym21-30
* Składnik nie pochodzi z mleka kobiecego.
Dowiedz się więcej!
Zaawansowana formuła NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO to:
OPTIPRO® – zaawansowana technologia białka
5 HMO (2’-FL, DFL, LNT, 3’-SL oraz 6’-SL) – oligosacharydy o strukturze identycznej jak w mleku kobiecym*.
Wyłącznie laktoza – podstawowy cukier występujący w mleku kobiecym

Oleje roślinne: słonecznikowy i rzepakowy. Nie zawiera oleju palmowego

Łatwość i wygoda stosowania - gotowy produkt w płynie
* Składnik nie pochodzi z mleka kobiecego.
Tabela karmienia
Wiek niemowlęcia | Ilość na porcję (ml) | Dzienna liczba karmień NAN® OPTIPRO Plus 1 HMO |
---|---|---|
1. i 2. tydzień | 65 | 7-8 |
3. i 4. tydzień | 100 | 6-7 |
2. i 3. miesiąc | 130 | 6 |
4. miesiąc | 165 | 6 |
5. i 6. miesiąc | 200 | 5 |
Sposób przygotowania
1. Umyj ręce, zanim zaczniesz przygotowywać mleko. Upewnij się, że wszystkie przedmioty potrzebne do karmienia zostały wysterylizowane przed użyciem.
2. Sprawdź datę przydatności do spożycia na etykiecie. Jeśli butelka jest uszkodzona w jakikolwiek sposób – nie używaj. Wstrząśnij dokładnie buteleczkę przed użyciem.
3. Usuń zakrętkę i aluminiową folię z buteleczki.
4. Załóż sterylny smoczek. Nie wykorzystuj resztek mleka, nie rozcieńczaj i nie przelewaj go do innego opakowania.
5. Sprawdź temperaturę i jeśli to konieczne podgrzej w kąpieli wodnej, ale nie zanurzaj smoczka. Sprawdź temperaturę przed podaniem. Nie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej.
6. Wyrzuć niewykorzystane resztki mleka w ciągu godziny od otwarcia butelki.
WAŻNE:
Ostrzeżenie: Niewłaściwe przygotowanie, przechowywanie i sposób karmienia może stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka. Pamiętaj, aby przygotowywać mleko zgodnie z instrukcją. Przygotuj butelkę i smoczek bezpośrednio przed podaniem. Nie rozcieńczaj i nie dodawaj niczego do produktu bez porozumienia z lekarzem.
Pamiętaj: Zawsze przytrzymuj dziecko podczas karmienia. Dziecko pozostawione bez opieki może się zakrztusić. Nie przechowuj resztek pokarmu.
Składniki
Składniki: woda, mleko odtłuszczone, laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy), odmineralizowana serwatka (z mleka), mieszanina 2'-fukozylolaktozy/difukozylolaktozy (2'-FL/DFL) (zawiera laktozę), cytrynian wapnia, emulgator [lecytyny z (soi)], cytrynian potasu, olej z Mortierella alpina, lakto-N-tetraoza (LNT) (zawiera laktozę), olej z mikroalg Schizochytrium sp., chlorek sodu, chlorek magnezu, L-fenyloalanina, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, A, B1, B6, B2, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), chlorek choliny, sól sodowa 6'-sjalolaktozy (6'-SL) (zawiera laktozę), fosforan potasu, sól sodowa 3'-sjalolaktozy (3'-SL) (zawiera laktozę), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), tauryna, inozytol, chlorek potasu, siarczan żelaza (II), L-histydyna, nukleotydy, siarczan cynku, L- karnityna, siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu.
Gramatura
Plastikowa butelka 70 ml i 90 ml
Opakowania zbiorcze: 32 x 70 ml, 32 x 90 ml
Opakowanie nie zawiera BPA (bisfenolu A).

70 ml
90 ml
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza: | ||
---|---|---|
| NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO | |
Wartość energetyczna | kJ | 279 |
kcal | 67 | |
Tłuszcz, w tym: | g | 3,4 |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 0,3 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 2,2 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | g | 0,6 |
- kwas linolowy | mg | 528 |
- kwas a-linolenowy | mg | 43 |
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) | mg | 16,5 |
- ARA (kwas arachidonowy) | mg | 16,5 |
Węglowodany, w tym: | g | 7,7 |
- cukry, w tym: | g | 7,7 |
- laktoza | g | 7,7 |
Błonnik, w tym: | g | 0,15 |
- 2’-FL | g | 0,09 |
- DFL | g | 0,01 |
- LNT | g | 0,03 |
- 6’-SL | g | 0,01 |
- 3’-SL | g | 0,01 |
Białko | g | 1,24 |
Witaminy: | ||
Witamina A | μg | 59,8 |
Witamina D | μg | 1,5 |
Witamina E | mg | 1,5 |
Witamina K | μg | 4,0 |
Witamina C | mg | 11 |
Tiamina (B1) | mg | 0,06 |
Ryboflawina (B2) | mg | 0,12 |
Niacyna | mg | 0,52 |
Witamina B6 | mg | 0,04 |
Kwas foliowy | μg | 13,0 |
Witamina B12 | μg | 0,2 |
Biotyna | μg | 1,4 |
Kwas pantotenowy | mg | 0,49 |
Składniki mineralne: | ||
Sód | mg | 26,8 |
Potas | mg | 70,1 |
Chlorek | mg | 50,5 |
Wapń | mg | 41,2 |
Fosfor | mg | 23,2 |
Magnez | mg | 5,2 |
Żelazo | mg | 0,69 |
Cynk | mg | 0,53 |
Miedź | mg | 0,05 |
Mangan | mg | 0,02 |
Fluorek | mg | < 0,01 |
Selen | μg | 3,6 |
Jod | μg | 14,4 |
Inne: | ||
Cholina | mg | 23 |
Inozytol | mg | 9,7 |
Tauryna | mg | 3,8 |
L-karnityna | mg | 1,0 |
Nukleotydy | mg | 1,9 |
Bibliografia
1. Eidelman AI, Schanler RJ. Pediatrics 2012;129(3):e827-41.2. Horta B, et al. Long-term effects of breastfeeding: a systematic review, WHO, 2013.
3. WHO 2021 Obesity and Overweight Fact Sheet. https: //who.int/newsroom/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight.
4. Koletzko B. et al. Am J Clin Nutr 2011; 94 (6 supl): 1749S-1753S.
5. Koletzko B. et al. Am J Clin Nutr 2009; 89: 1836-1845.
6. Koletzko B. et al. Am J Clin Nutr 2009; 89 (suppl): 1502S-1508S.
7. Totzauer M. et al. Obesity 2018; 26: 1203-1210.
8. Weber M. et al. Am J Clin Nutr 2014; 99: 1041-1051.
9. Lyons K.E. et al. Nutrients 2020; 12 (4): 1039.
10. Li R. et al. Pediatrics 2014; 134 (Suppl 1): S13-S20.
11. Saso A., Kampmann B. Maternal immunization: nature meets nurture. Front Microbiol 2020; 11: 1499.
12. Bauer V. et al. Abstract at Nutrition & Growth 2023.
13. WHO. WHO child growth standards: length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for age, methods and development. Geneva (Switzerland): World Health Organization; 2006.
14. Alexander D.D. et al. Am J Clin Nutr 2016; 104: 1083-1092.
15. Samuel TM. et al. Sci Rep 2019; 9 (1): 1-10.
16. Austin S. et al. Nutrients 2016: 8; 8 (6).
17. Austin S. et al. Nutrients 2019; 11 (6): 1282.
18. Sprenger N. et al. Eur J Nutr 2017; 56 (3): 1293-1301.
19. Lefebvre G. et al. Front Nutr 2020; 7: 574459.
20. Donovan S.M. et al. Ann Nutr Metab 2016; 69 (Suppl 2): 42-51.
21. 2FL/DFL : Response letter to GRAS notice GRN000815, August 2019.
22. LNT: Response letter to GRAS notice GRN000833, April 2020.
23. 3SL: Response letter to GRAS notice GRN000880, April 2020.
24. 6SL: Response letter to GRAS notice GRN000881, April. 2020.
25. EFSA Journal 2019; 17 (6): 5717.
26. Commission implementing regulation (EU) 2019/1979 of 26 November 2019.
27. EFSA Journal 2020; 18 (5): 6098.
28. EFSA Journal 2020; 18 (5): 6097.
29. Commission implementing regulation (EU) 2020/484 of 2 April 2020.
30. EFSA Journal 2019; 17 (12): 5907.
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ...



POWIĄZANE TREŚCI

Czy 1+1 zawsze równa się 2? Synergia w żywieniu niemowląt

Jak mówić o mikrobiocie w sposób przystępny i zrozumiały dla pacjenta?

Cięcie cesarskie jako czynnik ryzyka dysbiozy jelitowej u niemowląt – możliwe strategie wsparcia żywieniowego